fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΠΟΕΙΑΤΑ: Ενημερωτικό Σημείωμα

 

 

Αθήνα, 22.05.2020

Ενημερωτικό Σημείωμα

Στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου μας. Ενημερώθηκε το Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συζητήσεων του προεδρείου με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τα αιτήματα που έχουν σταλεί με την μορφή υπομνήματος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια του κλάδου μας για την απουσία του ταξί, από όλα τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης.

Α. Ειδικά η εξαίρεση του ταξί από την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ - ο μοναδικός κλάδος των επιβατικών μεταφορών- αποτελεί σημείο αναφοράς της παντελούς έλλειψης κυβερνητικής μέριμνας για το ταξί. Η Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α ζητά την μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α στο 13% σε μόνιμη και όχι σε προσωρινή βάση.

Β. Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε και την χώρα μας, το ταξί (με κίνδυνο την υγεία των οδηγών και των οικογενειών τους) δεν ξέφυγε ποτέ από τον κοινωνικό του ρόλο. Ήταν στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας τις μεταφορικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Σήμερα, και με τις απώλειες σε οικονομικό επίπεδο να ξεπερνούν το 80%, η καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού (Μαΐου) προς όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι η ελάχιστη συνεισφορά της Πολιτείας προς μια επαγγελματική ομάδα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊού.

Γ. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν πάρει ακόμη το επίδομα των 800 ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε έστω και καθυστερημένα να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Δ. Σε ότι αφορά το μέτρο στήριξης της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις των αυτοκινητιστών Ταξί –με ελάχιστες εξαιρέσεις– απορρίφθηκαν. Η Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α. ζητά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τους όρους ένταξης, ώστε να είναι εφικτή (η ένταξη στο πρόγραμμα) για περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ

 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε. ΠΕΤΡΑΚΗΣ

 

 

ΚΑΙΡΟΣ