fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Ας τελειώνουμε με την καραμέλα του ακομμάτιστου συνδικαλισμού

 

του Βασίλη Μαραγκάκη

 

Λοιπόν, ας τελειώνουμε με το θεαθήναι κι ας πούμε την αλήθεια. Για όλους και για όλα. Για την Ομοσπονδία, για το ΣΑΤΑ, για τη Νέα Δημοκρατία, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον Ραγκούση.

Για την Ομοσπονδία

Δεν έγινε κανένα πραξικόπημα. Και σίγουρα δεν απαιτήθηκε τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος έπαψε να χαίρει της εμπιστοσύνης των περισσοτέρων συμβούλων της παράταξής του. Οι διαφωνίες μας ήταν πολλές και ουσιαστικές. Ήταν αποδεδειγμένο πια ότι δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα στον κλάδο μας. Ούτε καν να διαπραγματευτεί. Ούτε να περάσει την πόρτα κάποιου υπουργείου. Και γι αυτό δεν ευθύνεται το διοικητικό συμβούλιο. Η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο και τις επιλογές του.

«Πρέπει να κάνουμε τα ταξί μας εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ» είχε πει λίγο πριν από τις εκλογές. Εκείνος έκανε τις επιλογές του. Ρίσκαρε κι έχασε. Είχαμε δύο επιλογές. Να στηρίξουμε την προσωπική επιλογή του Λυμπερόπουλου (μόνο ΣΥΡΙΖΑ) και να υποστούμε ως κλάδος τις συνέπειες αυτής της επιλογής, ή να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς τον Λυμπερόπουλο και την κομματική του επιλογή (ΣΥΡΙΖΑ). Η πλειοψηφία των συμβούλων της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α προτίμησε την δεύτερη επιλογή. Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος αποφάσισε να παραιτηθεί για να αποφύγει την καθαίρεση από την θέση του προέδρου.

Αυτή είναι η αλήθεια. Τα στελέχη της ΔΑΚΜΜΕ στήριξαν τον Θύμιο Λυμπερόπουλο για πολλά χρόνια. Αυτά τα στελέχη που σήμερα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες είναι τα ίδια στελέχη που έκαναν κατάληψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όταν τον διέγραψαν απ’ το κόμμα. Είναι τα ίδια στελέχη που έκαναν κατάληψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όταν κάποιοι δήλωναν φίλα προσκείμενοι στην Uber. Είναι τα ίδια στελέχη που έδωσαν συγχαρητήρια στον Χρήστο Σπίρτζη για το νόμο 4530. Είναι τα ίδια στελέχη που στηρίζοντας τον πρόεδρο τους έτρεχαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όντας μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι τα ίδια στελέχη που ζητούσαν από τον Λυμπερόπουλο προεκλογικά να κατεβάσει τους τόνους και να μην στιγματίσει κομματικά έναν ολόκληρο κλάδο. Είναι τα ίδια στελέχη που του έδωσαν ένα εύλογο χρονικό περιθώριο (οχτώ μήνες) να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα με τη Νέα Δημοκρατία που ο ίδιος δημιούργησε. Το προσπάθησε, αλλά δεν το κατάφερε. Τώρα αυτή την αποτυχία την χρεώνει στους συνεργάτες του και στη Νέα Δημοκρατία.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αφορά τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Θύμιου Λυμπερόπουλου δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμπαρασύρει έναν ολόκληρο κλάδο. Στηρίξαμε τις συνδικαλιστικές του επιλογές με κάθε τρόπο. Όμως τώρα μας ζητάει να γίνουμε μέρος ενός αγώνα που δεν μας εκφράζει. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι δουλειά άλλων, όχι δικιά μας. Είμαστε εδώ για το Ταξί. Και είμαστε εδώ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, όταν ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ για έξι μήνες είχε αποσυρθεί στο σπίτι του. Επικοινωνούσε με τους συναδέλφους μέσω αρθρογραφίας και αναρτήσεων φίλων του που έξηραν το πλούσιο έργο του, χλευάζοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας να ανοίξει τις πόρτες που εκείνος έκλεισε.

Για το ΣΑΤΑ

Το γυαλί έχει ραγίσει. Η παράταξη της ΔΑΚΜΜΕ δεν έχει πια την ομοιογένεια που είχε. Θέλοντας και μη ακολούθησε τους κανόνες του παιχνιδιού που όρισε ο αρχηγός της. Όσοι είναι ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί μου, οι υπόλοιποι απέναντί μου. Πολλοί δυσανασχέτησαν όταν έβλεπαν τις αγκαλιές με τον Αλέξη Τσίπρα, άλλοι κρύβονταν από τις κάμερες όταν «υποχρεωτικά» βρίσκονταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν τον είδαν να δίνει το χέρι στον Γιάννη Ραγκούση και να τα λένε σαν παλιόφιλοι και οι περισσότεροι από μας πάγωσαν όταν ένα τεράστιο κάδρο (η αγκαλιά με τον Τσίπρα) προσγειώθηκε στον τοίχο του γραφείου του στο ΣΑΤΑ.

Η καραμέλα του ακομμάτιστου συνδικαλισμού δεν κολλάει με όλες αυτές τις ενέργειες. Ναι, υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι δικαίωμά του. Το ίδιο δικαίωμα της στήριξης ή της μη στήριξης έχουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΤΑ θα τεθεί το εξής ερώτημα:

Αφήνουμε τον Λυμπερόπουλο να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους συναδέλφους και τον κλάδο ή παραμερίζουμε τις κομματικές φιλίες και προσπαθούμε να ξαναβάλουμε το Ταξί στα κέντρα αποφάσεων;

Η Νέα Δημοκρατία

Από τον Φεβρουάριο και μετά οι σχέσεις της Ομοσπονδίας με την κυβέρνηση επανήλθαν στην κανονικότητα. Κανείς δεν αρνήθηκε να συναντήσει την Ομοσπονδία και να ακούσει τα προβλήματα του κλάδου. Αρχίσαμε από το μηδέν, αν και η πανδημία λειτούργησε ανασταλτικά σε αρκετά ζητήματα. Όμως είμαστε εδώ και το παλεύουμε.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον απέναντί της ως συνομιλητές ταξιτζήδες και όχι κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Αυτά προς το παρόν …

 

 

ΚΑΙΡΟΣ