fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Δελτίο Τύπου: Ο κλιματικός νόμος βάζει θηλιά στον λαιμό του ταξιτζή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 25-05-2022

Ο κλιματικός νόμος βάζει θηλιά στον λαιμό του ταξιτζή

 

Ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος στις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στο άρθρο 12 (Μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών) προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2026 εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όσα νέα οχήματα ταξινομούνται για ταξί πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Το ΣΑΤΑ συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή και εξέφρασε την αντίθεσή του για το εν λόγω άρθρο. Εξήγησε στους αρμόδιους υπουργούς ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τα σημερινά δεδομένα είναι ασύμφορο και δεν ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση. Υψηλό κόστος αγοράς και περιορισμένη επάρκεια μπαταρίας καθιστούν την ευρεία χρήση του απαγορευτική. Σε επικοινωνία του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σήμερα το πρωί, έγινε μια προσπάθεια να μεταφερθεί η καταλυτική ημερομηνία της υποχρεωτικής ταξινόμησης οχημάτων ΤΑΞΙ με μηδενικούς ρύπους για την 1η Ιανουαρίου 2030. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι κατά την διάρκεια της διαβούλευσης δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση ούτε από την Ομοσπονδία ούτε από το σωματείο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λυμπερόπουλος ζήτησε την άμεση τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου ή στην χειρότερη περίπτωση την άμεση επαναξιολόγηση των μέτρων από το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου) προκειμένου να μην συρθεί ο κλάδος με την βία σε μια αντιεπαγγελματική και ασύμφορη αγορά αυτοκινήτου.

Το ΣΑΤΑ δεν είχε την συμπαράσταση, ούτε της Ομοσπονδίας, ούτε του σωματείου ΕΡΜΗΣ της Θεσσαλονίκης, που δεν ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Περιμένουμε την επίσημη τοποθέτησή τους για να γνωρίζουμε (και να γνωρίζουν και οι συνάδελφοι) αν σε αυτή τη μάχη είμαστε μόνοι μας ή έχουμε συμμάχους.

 

ΚΑΙΡΟΣ