fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Η αύξηση στο φυσικό αέριο «μηδενίζει» την αύξηση κομίστρου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αθήνα 03/08/22

 

Η αύξηση στο φυσικό αέριο «μηδενίζει» την αύξηση κομίστρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σήμερα στην Αττική η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι 1,89 ευρώ/λίτρο και του φυσικού αερίου 1,82 ευρώ. Ειδικά η αύξηση στο φυσικό αέριο είναι εξωπραγματική και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους συναδέλφους που έχουν οχήματα που κινούνται με CNG. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης κάθε ταξιτζής έχει καταβάλει τουλάχιστον 3.500 ευρώ περισσότερα (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) για καύσιμα, πληρώνοντας πανάκριβα την ενεργειακή κρίση.

Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί ενεργή η δημόσια υπηρεσία μεταφοράς που παρέχει το ταξί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν και παρότι η κυβέρνηση έδωσε την αύξηση κομίστρου, αυτή δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία.

Το ΣΑΤΑ προτείνει μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων που θεωρεί ότι είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της κυβέρνησης:

Για την ενεργειακή κρίση

• Επαγγελματικό καύσιμο. Τα Ε.Δ.Χ. Ταξί (ειδικά τώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης) θα πρέπει να προμηθεύονται καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή.

• Σταθερή οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

• Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 6% για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα επιβαρύνεται με έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδο Ε.Ε.

• Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο. Η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΕΦΚ (0,7 ευρώ/λίτρο) όταν ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της Ένωσης είναι στα 0,56 ευρώ/λίτρο.

Για την οικονομική κρίση

• Μείωση του Φ.Π.Α στις επιβατικές μεταφορές στο 6%.

Δίκαιη φορολογική μεταχείριση (αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μας.

Επιδοτήσεις για την αγορά όλων των τύπων αυτοκινήτων που ταξινομούνται ως ταξί.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΤΑ, αποφασίστηκε ότι αφού ολοκληρωθούν οι επαφές της διοίκησης με τα συναρμόδια υπουργεία, αν δεν υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις ή ικανοποίηση των αιτημάτων μας, τότε ο κλάδος πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Για το σκοπό αυτό ζητάμε την συμπαράσταση και την συμμετοχή όλων των σωματείων της χώρας.

ΚΑΙΡΟΣ