fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΑΞΙ: Το ταξί χρειάζεται οπωσδήποτε ένα θεσμικό εργαλείο για τη δική του εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΑΞΙ

Το ταξί χρειάζεται οπωσδήποτε ένα θεσμικό εργαλείο για τη δική του εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Εισήγηση του Sam Bouchal, Secrétaire Général Fédération Bruxelloise des Taxis (BTF)

 

Το Taxi είναι ένα πρόθεμα εμπνευσμένο από την ελληνική γλώσσα, που σημαίνει τακτοποίηση και πιο συγκεκριμένα καθορισμός φόρου. Η λέξη φόρος έχει την ίδια προέλευση, αν και έμμεση, καθώς προέρχεται από το λατινικό taxare. Αλλά ο όρος που χρησιμοποιούμε σήμερα σε όλο τον κόσμο για να αναφερθούμε σε έναν τρόπο μεταφοράς (παίρνουμε ταξί) στην πραγματικότητα προέρχεται από το γερμανικό ταξίμετρο (1890),αργότερα taxamètre (1901) και με την συντομογραφία taxi. Επομένως, αυτή η λέξη αρχικά υποδηλώνει τον μετρητή που υποδεικνύει την τιμή της διαδρομής που πρέπει να πληρωθεί.

Είναι η καινοτομία απαραίτητα πρόοδος;

Ιστορικά, οι μεταποιητικές εταιρείες στις ανεπτυγμένες χώρες μετέφεραν μαζικά από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα την παραγωγή τους σε χώρες των οποίων τα κοινωνικά πρότυπα είναι πολύ χαμηλά, όπου η προστασία των εργαζομένων, καθώς και οι φόροι και οι κοινωνικές επιβαρύνσεις, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αυτό γίνεται για να μειωθεί δραστικά το κόστος τους και να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη τους, οδηγώντας, σε πολλές περιοχές των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών, σε πραγματικές βιομηχανικές ερήμους και στη μαζική ανεργία που προκύπτει.

Το offshoring στους τομείς των υπηρεσιών είναι αδύνατο... Ναι, αλλά...

Σε αντίθεση με τη μεταποιητική βιομηχανία, ο τομέας των υπηρεσιών, μέρος του οποίου αποτελούν τα ταξί, προφανώς δεν μπορεί να μετεγκατασταθεί. Το μεγάλο κεφάλαιο θα κάνει τα πάντα για να λύσει αυτή την εξίσωση. Στις αρχές του 21ου αιώνα, χάρη στην τεράστια ανάπτυξη των τεχνολογικών εργαλείων, πολύ πλούσιοι επενδυτικοί όμιλοι έχουν επενδύσει μαζικά στην ανάπτυξη πλατφορμών διαμεσολάβησης.

Δεδομένου ότι οι θέσεις εργασίας στους τομείς των υπηρεσιών δεν μπορούν να μεταφερθούν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, αυτές οι πλατφόρμες έχουν απλώς εισαγάγει στη Δύση, τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Κατάφεραν να λειτουργήσουν αυτή την απίστευτη και άνευ προηγουμένου κοινωνική οπισθοδρόμηση παρά τους νόμους και τους κανονισμούς χωρίς να ανησυχούν από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές. Αντίθετα, οι τοπικές αρχές παρείχαν πολύ συχνά πολύτιμη βοήθεια σε αυτό που επρόκειτο να γίνει, την χρησιμοποίηση θέσεων εργασίας σε ένα ολόκληρο τμήμα της οικονομίας των υπηρεσιών.

Και η Ευρώπη

Την τελευταία δεκαετία, ο κλάδος των ταξί έχει κλονιστεί σοβαρά. Ο παγκόσμιος κίνδυνος που γνωρίζουν οι μεταφορές προήλθε από μια εταιρεία που γεννήθηκε στη Silicon Valley (ΗΠΑ) το 2009 με την επωνυμία UBER. Ήδη από το 2016, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στο Σαν Φρανσίσκο παραδέχθηκε τη χρεοκοπία, μη αντιστέκοντας σε αυτόν τον νεοφερμένο, του οποίου οι πρακτικές μοιάζουν περισσότερο με άγρια αρπακτικά παρά με υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό.

Φτάνοντας στην Ευρώπη, η Uber συνάντησε αντίσταση που σίγουρα περίμενε, αλλά την οποία η ίδια και οι θεσμικοί σύμμαχοί της αναμφίβολα υποτίμησαν. Το εργατικό δίκαιο και η κουλτούρα του συνδικαλισμού έχουν πολύ περισσότερες ρίζες στην παλιά Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ. Αντιμέτωποι με το πολύ ισχυρό λόμπι της Uber, οι ενέργειες των ταξί, στο δρόμο και ενώπιον των δικαστηρίων, πέτυχαν να οδηγήσουν σε πολλαπλές καταδίκες της αμερικανικής πολυεθνικής.

Ο ακτιβισμός με τα ταξί βοήθησε να φανούν οι κίνδυνοι ενός μοντέλου πλατφόρμας που δεν λειτουργεί οικονομικά (32 δισεκατομμύρια σωρευτικές απώλειες για την Uber) και που είναι καταστροφή για τους εργαζόμενους κοινωνικά.

Το μέλλον

Το μέλλον και η βιωσιμότητα μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ταξί δημοσίου συμφέροντος εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους.

Μια καθολική υπηρεσία που απευθύνεται τόσο σε αρτιμελείς όσο και σε λιγότερο ικανούς, άτομα με μειωμένη κινητικότητα, αλλά και άτομα που δεν αισθάνονται απαραίτητα άνετα με τις νέες τεχνολογίες, αυτό ισχύει για μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων. Η τεχνολογία είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πελάτες, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ανθρώπινη πτυχή στο επίκεντρο μιας υπηρεσίας προσβάσιμης σε όλους.

Αυξημένη ποιότητα υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της καλύτερης εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών. Η οδήγηση ενός ταξί είναι κάτι περισσότερο από το να πατάς γκάζι και να στρίβεις το τιμόνι ενός οχήματος. Το να είσαι οδηγός ταξί συνοδεύεται από μια ολόκληρη σειρά υπηρεσιών που κάθε καλός επαγγελματίας πρέπει να μπορεί να προσφέρει στους πελάτες. Πολύ συχνά ο ταξιτζής είναι το πρώτο άτομο που θα συναντήσει ένας ξένος επισκέπτης. Αυτή η πρώτη επαφή είναι επομένως απαραίτητη για τη γενική εντύπωση που θα έχει για την πόλη. Για τους λόγους αυτούς, εκτός από την καλή τοπογραφική γνώση της πόλης, ένα ταξί πρέπει να μπορεί να ενημερώνει τους πελάτες του, τόσο για τα μνημεία και τις τοποθεσίες της πόλης του, συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, όσο και για τις κοινωνικοπολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα χώρα εκεί. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω ποιοτικής εκπαίδευσης.

Εκπροσώπηση του επαγγέλματος τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς διαδήλωσης ταξί στις Βρυξέλλες στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, η αντιπροσωπεία που συνάντησε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μεταφορών και Απασχόλησης μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ότι το ταξί εκπροσωπούνταν πολύ αόριστα κάτω από τη σημαία των διεθνών οργανισμών που ομαδοποιούσαν τις μεταφορές με μάλλον γενικό τρόπο, τύπου IRU. Το ταξί λοιπόν χρειάζεται οπωσδήποτε να δημιουργήσει ένα θεσμικό εργαλείο για τη δική του εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, η δημιουργία μιας διευρωπαϊκής δημόσιας εφαρμογής ταξί είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή.

ΚΑΙΡΟΣ