fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    
Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2013 09:08

Στο εξωτερικό τα ελληνικά μεταχειρισμένα πολυτελή αυτοκίνητα

Written by 

Supecars και πολυτελή αυτοκίνητα. Είχαν αγοραστεί πριν η ελληνική φούσκα αρχίσει να συρρικνώνεται, να σταφιδιάζει. Τα περισσότερα ήταν αποτέλεσμα χρόνων δουλειάς, είχαν αγοραστεί με κόπο και ιδρώτα, υπήρχαν όμως και άλλα που ήταν «παιδιά» της ζάλης του νεοπλουτισμού. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα «άλογα» σκοτώνονται σήμερα στις αγορές του εξωτερικού (πολύ πριν γεράσουν).

Με τα τέλη κυκλοφορίας να έχουν φτάσει στα ύψη, τα έξοδα συντήρησης να έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα και στους φόρους κατοχής να έχει προστεθεί και ένας τσουχτερός φόρος πολυτελείας, τα ακριβά αυτοκίνητα μετατράπηκαν σχεδόν εν μια νυκτί σε βραδυφλεγείς (οικονομικές) βόμβες στα χέρια των ιδιοκτητών τους. Σε συνθήκες τέτοιας ύφεσης όμως, πώς μπορεί κάποιος να ξεφορτωθεί μια Ferrari, μια Maserati, ακόμα κι ένα Grand Cherokee; Τι κι αν οι κάτοχοί τους είχαν χαμηλώσει τις τιμές στο κόστος των ζαντών τους, οι αγγελίες παρέμεναν αναπάντητες.
Κάπως έτσι, ο στόλος των ελληνικών πολυτελών Ι.Χ., σαν μια μεγάλη γραμμή από μυρμήγκια, πήρε τον δρόμο της εξόδου από τη χώρα. O κ. Βασίλης Αραβανής υπεύθυνος εταιρείας εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων δήλωσε στην Καθημερινή:
Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο το εξωτερικό, αφού η γενική καθίζηση της αγοράς του αυτοκινήτου, και δη της συγκεκριμένης κατηγορίας, ξεκίνησε από πέρυσι τις εξαγωγές. Τα τεκμήρια, η φορολογία, τα ακριβά λειτουργικά κόστη έχουν γονατίσει τον κόσμο, οι τιμές έχουν πέσει, όμως δεν υπάρχει αγοραστής εδώ.
Έτσι, τα αυτοκίνητα διοχετεύονται στις αγορές της Ευρώπης (κυρίως της Σκανδιναβίας) και της Ανατολής, με τις τιμές ήδη «σκοτωμένες». Όπως λέει ο κ. Αραβανής, μια Ferrari 599 των 450.000 ευρώ, με μόλις 20.000 χιλιόμετρα, πωλείται στην Ε.Ε. έναντι 90.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μια Maserati Quattroporte των 170.000 ευρώ εξάγεται έναντι 20.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει, η πάγια τακτική θέλει τους πελάτες του εξωτερικού να παίρνουν τη χαμηλότερη τιμή που μπορούν να βρουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μεταχειρισμένο στη χώρα τους και να αφαιρούν άλλα 15.000 ευρώ εάν πρόκειται για ελληνικό, εφόσον υπάρχουν επιπλέον έξοδα μεταφοράς.
Τα δίνεις όσο όσο και μόνο αν είσαι τυχερός. Οι ιδιοκτήτες που μας προσεγγίζουν είναι σε απόγνωση. Μπορεί τα αμάξια τους να μην έχουν γράψει πάνω από 10.000 χιλιόμετρα, αλλά εκείνοι να χάνουν μια περιουσία. Με τα νέα μέτρα, έγιναν παράνομοι από τη μια μέρα στην άλλη.
Ένας άλλος έμπορος, ο κ. Στέφανος Χατζής, έχει στήσει γέφυρα συνεργασίας με τον Έλληνα έμπορο στη Στουτγάρδη.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, κυρίως για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών. Όμως χάνονται πάρα πολλά λεφτά. Κάποιος μπορεί να αγόρασε αυτοκίνητο 50.000 ευρώ και να το πουλάει σήμερα 9.000. Είναι τόσο φθηνά τα αυτοκίνητα, που δεν συμφέρει πια κάποιον να αγοράσει από το εξωτερικό. Τώρα έρχονται από το εξωτερικό να αγοράσουν αυτοκίνητα στην Ελλάδα». Μέσω της εταιρείας στη Γερμανία, τα αυτοκίνητα προωθούνται σε κάθε γωνιά της Γης. «Οι Γερμανοί δεν τα προτιμούν, αφού δεν εμπιστεύονται ότι έχουν τύχει καλής μεταχείρισης. Τα περισσότερα φεύγουν σε Ρωσία, Καζαχστάν και σε χώρες της Αφρικής. Πού να το φαντάζονταν όσοι τα αγόραζαν το 2008, τότε που η κυβέρνηση μας έλεγε “αγοράστε όσα αυτοκίνητα θέλετε”, ότι θα τα “σκότωναν” λίγα χρόνια αργότερα για λίγα χιλιάρικα.
Ο πανικός που έχει καταλάβει κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (ιδίως αυτούς που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν πινακίδες πριν από το τέλος του έτους) είναι τόσο μεγάλος που κάποιοι σκέφτονται να τα «κάψουν τα ρημάδια», φυσικά για την είσπραξη του ασφαλίστρου πυρκαγιάς. Όπως λένε (ανεπισήμως) το να το κυκλοφορούν είναι ακριβότερο από το να το έχουν σταθμευμένο, το οποίο με τη σειρά του συμφέρει λιγότερο από το να το «σκοτώσουν» και ακόμα λιγότερο από το να το κάψουν ή να το χάσουν.
Φυσικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «μυριστεί» το κόλπο, χωρίς ωστόσο να είναι πάντα σε θέση να βρουν στοιχεία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι «περίεργες» κλοπές και οι «μυστήριοι» εμπρησμοί υπερπολυτελών αυτοκινήτων. Ήδη οι εταιρείες αλλάζουν τους όρους των συμβολαίων, ώστε το ασφάλιστρο να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η αστυνομία είχε έρθει αρχικά αντιμέτωπη με το φαινόμενο πίστευε ότι πρόκειται για ομάδα αντιεξουσιαστών που καίνε πολυτελή αυτοκίνητα.
Πηγή: Καθημερινή

ΚΑΙΡΟΣ