fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    
Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 09:02

Ινδία: H εφαρμογή taxi Uber απαγορεύτηκε λόγω βιασμού

Written by 

Σωρεια δικαστικων αποφασεων και αντιδρασεων και σε αλλες χωρες

Η 26χρονη που έπεσε θύμα βιασμού την περασμένη Παρασκευή είχε καλέσει ταξί μέσω της εφαρμογής για smartphone, Uber. Επιστρέφοντας στο σπίτι της από δείπνο με φίλους, οδηγήθηκε σε απομονωμένο μέρος όπου και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον οδηγό.

Oι αρχές στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Δελχί, απαγόρευσαν την λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών ταξί μετά από ένα περιστατικο βιασμού γυναίκας που επέβαινε σε ένα από τα ταξί της υπηρεσίας.

Από εδώ και στο εξής οι οδηγοί που συμβάλλονται με εταιρείες internet taxi θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή ακόμα και με φυλάκιση. Το Δελχί απαγόρευσε την υπηρεσία Uber την περασμένη Δευτέρα (σ.σ 8/12/14) μετά από την αποτυχία της εταιρείας να αξιολογήσει επαρκώς τους οδηγούς της, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ωστόσο το ερώτημα που παραμένει ειδικά από την στιγμή που η εταιρεία συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της στην πόλη είναι πώς θα επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση καθώς οι οδηγοί της Uber δεν διαθέτουν κάποιο εμφανές διακριτικό ώστε να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους οδηγούς.
Η κυβέρνηση του Δελχί ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι μόνον έξι εταιρείες ραδιοταξί μπορούν να λειτουργούν νόμιμα στην πρωτεύουσα. 
«Όλοι οι υπόλοιποι μεταφορείς / εταιρείες ταξί μέσω internet που δεν είναι αναγνωρισμένοι απαγορεύεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, έως ότου αποκτήσουν άδεια από την υπηρεσία μεταφορών», αναφέρει η δήλωση του αρμοδίου για θέματα μεταφορών της πόλης.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το ληφθέν μέτρο μπορεί να πλήξει μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πόλη ενώ χιλιάδες οδηγοί απειλούνται με ανεργία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Δελχί έχει εκδώσει σύσταση προς τις υπόλοιπες πολιτείες της χώρας να απαγορεύσουν τις ίδιες εταιρείες.


Απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο

Η υπηρεσία Uber πρόσφατα ξεκίνησε την λειτουργία της και στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντας την μήνιν του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής , ο οποίος απειλεί με διαγραφή τα μέλη του εφόσον συνεργαστούν με την εν λόγω εταιρεία. Η χρήση της εφαρμογής Uber έχει απαγορευτεί σε Βερολίνο και Αμβούργο, ενώ και στο Λονδίνο έχει γίνει αποδέκτης δυσμένειας ενώσεων οδηγών ταξί στην βρετανική πόλη που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στην Ισπανία και την πόλη της Μαδρίτης, δικαστήριο επέβαλε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας της υπηρεσίας "Uber Pop", η οποία δίνει την δυνατότητα σε πολίτες να μοιράζονται το όχημα και την διαδρομή τους με άλλους χρήστες της υπηρεσίας για να εξοικονομούν χρήματα. Η δικαστική απόφαση ήρθε σε συνέχεια παραπόνων της Ένωσης Οδηγών Ταξί της πρωτεύουσας της Ισπανίας.
Είχε προηγηθεί η απαγόρευση του "Uber Pop" και στην Ολλανδία, την ίδια μέρα με την απαγόρευση στο Δελχί, στις πόλεις του Άμστερνταμ, της Χάγης και του Ρότερνταμ. Παρά την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην εταιρεία και την απειλή επιβολής προστίμου ύψους 40.000 ευρώ σε κάθε οδηγό που παραβαίνει την δικαστική εντολή, η επίσημη θέση της Uber είναι ότι θα συνεχίσει να προσφέρει την υπηρεσία. 

Ακόμα και στην Αμερική, οι πόλεις του Λος Άντζελες και της του Σαν Φρανσίσκο (πόλη όπου εδρεύει η Uber), μήνυσαν την εταιρεία. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές των δύο πόλεων, το Uber λειτούργησε παραπλανητικά για τους επιβάτες, παραβιάζοντας μια σειρά από κανονισμούς ως προς την τιμολόγηση των υπηρεσιών του, ενώ οι οδηγοί της εταιρείας δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια των πόλεων χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια.
Πηγή: http://www.pathfinder.gr

 

 anodos-applebite.jpg

 

 

ΚΑΙΡΟΣ