fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 01-06-2022

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο

 

Με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο συναντήθηκε σήμερα το πρωί το προεδρείο του ΣΑΤΑ. Στην συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα που είχε καταθέσει το ΣΑΤΑ με σχετικό υπόμνημα στις 13-05-2022. Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή του κομίστρου, η υποχρεωτικότητα ταξινόμησης νέων οχημάτων ταξί αμιγώς ηλεκτρικών από το 2026, η υποκλοπή έργου από τα Ε.Ι.Χ. και οι τρόποι αντιμετώπισης, η σωστή λειτουργία των εφαρμογών κράτησης ταξί και η δυνατότητα επιδότησης αγοράς αυτοκινήτου ανεξαρτήτως καυσίμου από εθνικούς πόρους.

Σε ότι αφορά την αύξηση κομίστρου ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι δικαίως την ζητάει ο κλάδος και η εισήγησή του προς τον Πρωθυπουργό θα είναι θετική. Για κανένα από τα υπόλοιπα αιτήματά μας δεν εξέφρασε αμφισβήτηση ως προς την αναγκαιότητά τους και ζήτησε λίγο χρόνο μέχρι να μας παρουσιάσει τις προτεινόμενες λύσεις.

Το προεδρείο του ΣΑΤΑ εξήγησε στους κ.κ. Καραμανλή και Παπαδόπουλο ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες (δύο χρόνια υπολειτουργίας λόγω της υγειονομικής κρίσης, αύξηση της τιμής των καυσίμων, διπλασιασμός των δαπανών για την συντήρηση του οχήματος) ο κλάδος δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

O επαγγελματίας ταξιτζής βιώνει σήμερα την απόλυτη απογοήτευση, αφού αισθάνεται αδικημένος από την μη στήριξη της κυβέρνησης και δυστυχισμένος για την οικονομική ανέχεια που παρατείνεται και βάζει σε κίνδυνο την επαγγελματική του ιδιότητα. Με απλά λόγια, οι αντοχές εξαντλήθηκαν. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου θα πρέπει να είναι άμεσες και υποστηρικτικές για να επιβιώσει ο κλάδος και να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών ταξί.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει σε ισχύ η δέσμευση-απόφαση του πρόσφατου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΤΑ (25-05-2022) που αναφέρει τα εξής:

«Αφού ολοκληρωθούν οι επαφές της διοίκησης με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, αν δεν υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις ή ικανοποίηση των αιτημάτων του ΣΑΤΑ, τότε ο κλάδος πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.»

 

ΚΑΙΡΟΣ