fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Ενημερωτικό Σημείωμα: Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

 

 

ΑΘΗΝΑ 22/11/22

 Ενημερωτικό Σημείωμα

 ΘΕΜΑ: Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

 

Με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη συναντήθηκε χθες το απόγευμα το Προεδρείο του ΣΑΤΑ. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Γεωργιάδης σκιαγράφησε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον κλάδο των ταξί. Καμία επιδότηση για την αντικατάσταση αυτοκινήτων με εξαίρεση τα ηλεκτρικά. Η άποψη ότι η χρήση των ηλεκτρικών ταξί θα δημιουργήσει μια καθαρή Αθήνα και θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες δεν είναι μια σουρεαλιστική προσέγγιση του υπουργού, αλλά επίσημη κυβερνητική θέση που ο κλάδος μας την αντιλαμβάνεται ως παράλογη και εξοντωτική.

Στο επιχείρημα ότι η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ανταποκρίνεται στην χρήση για την οποία προορίζεται το ταξί, η κυβέρνηση αντί παραθέτει την αισιοδοξία της για την τεχνολογική εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στο μέλλον και τον περιορισμό της χρήσης των ταξί εντός του αστικού ιστού. Με απλά λόγια, η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την αποφυγή μεγάλων διαδρομών και τον περιορισμό της επιχειρηματικότητας του ταξί ανάλογα με τις αντοχές της μπαταρίας (όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης το ταξί δεν θα το επιδοτήσουμε για να πάει στην Σπάρτη, αλλά για να κινείται στην πόλη).

Με την χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συζητήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τον πολιτικό σχεδιασμό στον τομέα των επιβατών μεταφορών και την θέση του ταξί στον Χάρτη της σύγχρονης αστικής κινητικότητας.

- Για πρώτη φορά είναι τόσο ξεκάθαρη η πρόθεση υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχει το ταξί.

- Για πρώτη φορά εν ενεργεία υφυπουργός Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα ταξί, υποστηρίζει ξεκάθαρα μια ανταγωνιστική υπηρεσία, αυτή που παρέχουν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό.

Το ΣΑΤΑ απορρίπτει κάθε πολιτική που στοχεύει να εντάξει το ταξί στην ζώνη του ελεύθερου ανταγωνισμού και να το οδηγήσει στον αφανισμό με συνοπτικές διαδικασίες στο άμεσο μέλλον. Το ταξί είναι μια δημόσια υπηρεσία και έτσι πρέπει να μείνει. Λέμε ναι στην εξέλιξη και στην πρόοδο, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ή να χαθεί το αγαθό της δημόσιας μεταφοράς.

Οι ταξιτζήδες της Αττικής, τα Ράδιο ταξί της πόλης μας και το Προεδρείο του ΣΑΤΑ δεν θα αφήσουν αυτό το επάγγελμα να μπει στο συρτάρι της ιστορίας. Οι αγώνες που κάνουμε σήμερα, προσθέτουν χρόνο στο δικό μας αύριο.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Θ. Λυμπερόπουλος


Ο Αντιπρόεδρος
Π. Μαυρίκης

 

 

ΚΑΙΡΟΣ