fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Η τακτική του εφησυχασμού και της αδράνειας στον συνδικαλισμό είναι ό,τι η αυτορρύθμιση της αγοράς για την πολιτική

Η τακτική του εφησυχασμού και της αδράνειας στον συνδικαλισμό είναι ό,τι η αυτορρύθμιση της αγοράς για την πολιτική

Εδώ και ένα χρόνο, το ΣΑΤΑ δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να καταγγέλλει πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από εφαρμογές και εταιρίες της τουριστικής βιομηχανίας. Κατηγορηθήκαμε από την κυβέρνηση, την Ομοσπονδία και από την αντιπολίτευση του Συνδικάτου μας για προπαγανδιστική ρητορική και ανούσιες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακούγαμε ότι δεν υπάρχει Uber,ότι δουλεύει νόμιμα με ταξί, ότι όλα τα Ε.Ι.Χ ανεβάζουν τις συμβάσεις τους στην πλατφόρμα, ότι δεν υπάρχουν παράνομα ιδιωτικά αυτοκίνητα που κάνουν μεταφορές και άλλα παρόμοια καθησυχαστικά σχόλια. Αυτή ήταν η κυβερνητική γραμμή, την οποία ως ΣΑΤΑ δεν υιοθετήσαμε ποτέ.

Η ανακοίνωση της Uber για την ενεργοποίησή της στην Ρόδο και στην Κέρκυρα, όχι μόνο με ταξί αλλά και με εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό, η ασυδοσία με τις παράνομες προσφορές μεταφορών στο διαδίκτυο, η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της χώρας, είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν. Ότι κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας ως κλάδος. Μοναδικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι η δικαιοσύνη. Παρακάμπτουμε την κυβέρνηση γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η ίδια, επιβάλλει αυτόν τον κανιβαλισμό της αγοράς, εφαρμόζοντας όρους και πρακτικές αυτορρύθμισης της αγοράς επιβατικών μεταφορών. Η εξαφάνιση του ταξί εντάσσεται …στις μη σημαντικές παράπλευρες απώλειες.

Ευελπιστούμε όμως ότι έστω και την τελευταία στιγμή, η Ομοσπονδία θα αντιληφθεί ποιους στηρίζει τα τελευταία χρόνια και θα συστρατευτεί στον αγώνα τόσο του ΣΑΤΑ όσο και των υπόλοιπων σωματείων που έχουν καταλάβει πλέον το μέγεθος του κακού που έχει γίνει. Όχι με λόγια παρηγοριάς (π.χ στηρίζουμε τον αγώνα σας) αλλά με έργα.

Σήμερα το πρωί, καταθέσαμε στο Υπουργείο Μεταφορών, καταγγελία για την εφαρμογή Gettransfer - www.Gettransfer.com" για παράνομη παροχή υπηρεσιών εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ με οδηγό και για υποκλοπή μεταφορικού έργου.

Τις προηγούμενες μέρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Διεύθυνση Τροχαίας Αεροδρομίου εντόπισε και επέβαλλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε τέσσερα οχήματα που εκτελούσαν παράνομα επιβατικές μεταφορές. Η καταγγελία περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία κράτησης των τεσσάρων υπηρεσιών μεταφοράς , τα στοιχεία πληρωμής και το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό των οχημάτων. Η συγκεκριμένη εταιρία στρατολογεί μη επαγγελματίες οδηγούς που παρέχουν υπηρεσίες με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της, δραστηριοποιείται στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Ρόδο , στην Κέρκυρα και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το Υπουργείο Μεταφορών οφείλει να τηρήσει το νόμο και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις εντός τριών μηνών.

Τι ισχύει για τις παραβάσεις των διαμεσολαβητικών εφαρμογών

Σύμφωνα με το Ν.4663/2020 (στο άρθρο 40 επαναδιατυπώνεται με μικρές τροποποιήσεις το άρθρο 13 του Ν 4530/18) :

Παράγραφος 5, Περίπτωση γ) Για τη μη καταχώριση της άδειας κυκλοφορίας Ε.Ι.Χ. οχήματος ή της άδειας οδήγησης οδηγού, που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος, επιβάλλεται την πρώτη φορά διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τη δεύτερη φορά διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, την τρίτη φορά ανάκληση της άδειας για δύο (2) μήνες και την τέταρτη φορά ανάκληση της άδειας για δύο (2) χρόνια. Για τις λοιπές παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος, καθώς και των διατάξεων που καθορίζουν το πλαίσιο διαμόρφωσης της τιμής της υπηρεσίας της μεταφοράς, διατυπώνεται την πρώτη φορά σύσταση στον φορέα διαμεσολάβησης, τη δεύτερη φορά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, την τρίτη φορά διοικητικό πρόστιμο είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ, την τέταρτη φορά διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και την πέμπτη φορά ανάκληση της άδειας της παραγράφου 2 και εφαρμόζεται η παράγραφος 6, καθώς και απαγορεύεται για διάστημα δύο (2) ετών να ιδρύσει και λειτουργήσει άλλον φορέα διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση νομικού προσώπου στην παραπάνω απαγόρευση υπόκειται και ο διαχειριστής του.

Παράγραφος 5, Περίπτωση ε) Στον εκμισθωτή του Ε.Ι.Χ. οχήματος, που εκτελεί παρανόμως έργο σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ανερχόμενο σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ανά όχημα. Σε περίπτωση υποτροπής το ποσό διπλασιάζεται.

Παράγραφος 5, Περίπτωση στ) Σε περίπτωση λειτουργίας φορέα διαμεσολάβησης χωρίς την άδεια της παραγράφου 2, παρότι όφειλε να αδειοδοτηθεί, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, εφαρμόζεται η παράγραφος 6 και απαγορεύεται για διάστημα δύο (2) ετών να ιδρύσει και λειτουργήσει άλλον φορέα διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση νομικού προσώπου στην παραπάνω απαγόρευση υπόκειται και ο διαχειριστής του.

Τα άνω ποσά βεβαιώνονται, κατά την οικεία νομοθεσία, παραχρήμα στο δημόσιο ταμείο σε ειδικό κωδικό για τις δράσεις οδικής ασφάλειας και ηλεκτρονικών συστημάτων. Τα παραπάνω διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μετά από ακρόαση του εμπλεκόμενου προσώπου.

Παράγραφος 6. Σε περίπτωση λειτουργίας του φορέα άνευ αδείας, η αρμόδια υπηρεσία κοινοποιεί τη σχετική απόφαση επιβολής προστίμου ή άλλης κύρωσης προς την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, για τη διεκπεραίωση της διακοπής λειτουργίας τυχόν διαδικτυακού ιστότοπου του φορέα και κάθε είδους εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα μέσα.

Το ΣΑΤΑ θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της πειρατείας με οποιοδήποτε τίμημα. Καλεί όλους τους συναδέλφους σε όλη την χώρα, να παραμερίσουμε συνδικαλιστικές διαφορές και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε το ΄΄τσουνάμι΄΄ παραβατικότητας που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάζεται κοινή γραμμή, κοινή προσπάθεια, κοινός αγώνας.

ΚΑΙΡΟΣ