fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Τα “χαρτιά” κατά της αντισυνταγματικότητας στο νέο φορολογικό νόμο

 

Τα βήματα για την προσφυγή κατά του φορολογικού νόμου περιέγραψαν τρεις έγκριτοι νομικοί, Παυλόπουλος, Βενιζέλος και Φορτσάκης λέγοντας πως πλήττει την “ραχοκοκκαλιά” της μεσαίας τάξης.

Για «παράλογο, ταξικό νόμο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών, Επιστημόνων και Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων για το νέο φορολογικό νόμο.

«Δεν τελειώσαμε, συνεχίζουμε τον αγώνα απτόητοι. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψήφισε το φορολογικό δεν μας επηρεάζει» είπε ο κ. Βερβεσός και κλείνοντας την εκδήλωση έδωσε ραντεβού στα δικαστήρια, όπου θα συνεχίσουν.

Πρόκειται για την τοποθέτησή του στην εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Επαγγελματιών, Επιστημόνων και Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Παυλόπουλου, Βενιζέλου και Φορτσάκη.

«Θα πάμε στα δικαστήρια το νέο νόμο» είπε ο κ. Βερβεσός, τονίζοντας πως παρά τις αντιδράσεις το γεγονός πως η κυβέρνηση ψήφισε τις διατάξεις, δεν αλλάζει τις αποφάσεις για δικαστικές προσφυγές». Όπως τόνισε «θα αναμετρηθούμε και στις εκλογές».

Π. Παυλόπουλος: «Ντροπή η παραβίαση από πλευράς φορολογικής αρχής – Πτώχευση του συστήματος»

Σε μία λογική του νέου νόμου όπου αντιστρέφονται οι ρόλοι μεταξύ των υποχρεώσεων των φορολογούμενων και των φορολογικών αρχών έκανε λόγο ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Ο ίδιος μίλησε για παραβίαση των διδαγμάτων της κοινής πείρας περί μισθωτών και μη, οδηγώντας σε αυθαίρετη εξίσωση, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις προβλέψεις του νόμου όπου οδηγούν σε αντιστροφή των ρόλων της φορολογικής διοίκησης και των ελεγχόμενων.

«Πρόκειται για πτώχευση του συστήματος φορολογίας στην Ελλάδα. Και από άποψη προσωπικού και από δυνατότητα ελέγχων. Αυτό αποτελεί ομολογία της βασικότερης αστοχίας πέρα από την αντισυνταγματικότητα» σημείωσε.

Σημείωσε δε πως «δεν είναι ελεύθερος ο νομοθέτης. Υπάρχουν όρια στην έννοια του κράτους Δικαίου». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε – όπως όλοι οι συμμετέχοντες – στο ζήτημα μεταξύ τεκμαρτών και πραγματικών εισοδημάτων επικρίνοντας την πρόβλεψη πως ο φορολογούμενος καλείται να αποδείξει τα εισοδήματα.

Ε. Βενιζέλος: «Ο νομοθέτης προτείνει συναλλαγή-Να κριθεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων – Διαφορετικά δεν έχουμε καταταγεί νίκη»

Για τρεις κατηγορίες αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για κάποιους που έχουν πολύ καλά εισοδήματα και φοροδιαφεύγουν, κάποιους που καλύπτουν τις φορολογικές επιταγές και επιβιώνουν και κάποιους που φυτοζωούν.

Όπως ανέφερε, όμως, οι έλεγχοι δεν προσανατολίζονται στους μεγάλους φορολογούμενους, τονίζοντας πως αυτό θα πρέπει να είναι το βασικό επιχείρημα στην προσφυγή. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μετακυλίονται τα βάρη στους μικρομεσαίους, ενώ οι έλεγχοι δεν προσανατολίζονται στους μεγάλους φορολογούμενους.

Μεταξύ αυτών ανέφερε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και φοροδιαφεύγουν, κάποιους που καλύπτουν πλήρως τις φορολογικές επιταγές και κάποιοι που φυτοζωούν. «Δεν μπορεί να ισοπεδώνεις αυτές τις πρόδηλες ανισότητες» τόνισε

Θ. Φορτσάκης: «Παραμένει στο ακέραιο η απόδειξη του τεκμαρτού εισοδήματος»

Αιχμές άφησε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, πρ. Βουλευτής Επικρατείας. Όπως ανέφερε υπάρχει σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνοντας πως «παραμένει στο ακέραιο η απόδειξη του τεκμαρτού εισοδήματος», παραπέμποντας και στις σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου.

 

ΚΑΙΡΟΣ